Machanee Avoda

Eens in de twee jaar sturen we een groep zestien-/zeventienjarigen, eerste jaar stafleden, op Avoda. Dit is een reis door Israël van een maand lang, georganiseerd door Bne Akiwa Nederland. Zo ook deze keer sturen we weer een groep.

Deze reis is een absoluut hoogtepunt voor veel kinderen. Buiten dat we de kinderen een geweldige ervaring in Israël willen geven, zijn er een aantal doelstellingen aan deze reis verbonden. We hopen door deze reis de Joodse identiteit en de verbondenheid met Israël te versterken, de kinderen te leren over Joodse en Israëlische geschiedenis, tradities en de meest belangrijke plaatsen in Joods, historisch, geografisch en modern opzicht. Ook zullen de kinderen bij verschillende gelegenheden kennis maken met de Israëlische bevolking, en met Nederlanders die al Aliya hebben gemaakt, hopende dat de kinderen hierdoor worden geïnspireerd. De leiderschapskwaliteiten van de kinderen willen we tijdens deze reis verbeteren. Ook zullen de kinderen door deze reis meer bewust worden van de idealen Torah en Avoda. Een maand lang in een leuke joodse omgeving is vaak een positieve ervaring voor de beleving van het Jodendom.

Deze doelen willen we bereiken met een heel gevarieerd programma. Er worden door het hele land wandeltochten in de natuur gemaakt, waarbij ze niet alleen hun eigen groep beter leren kennen en samenwerken, maar ook Israël leren kennen. Er worden plaatsen bezocht waar gebeurtenissen uit de Joods-historische geschiedenis verband mee hebben en waardevolle plaatsen in Joods en Israëlisch opzicht. Ook zullen er cultuuravonden plaatsvinden en workshops over leiderschapsvaardigheden. Al met al staat er een heel gevarieerd, leerzaam en leuk programma voor ze klaar.

Deze dingen zijn van belang voor de groep, aangezien zij volgend jaar hun tweede jaar als staf, en hopelijk nog vele jaren, zullen volbrengen. Alle ervaringen, kennis, vaardigheden en vooral leiderschapskwaliteiten die zij hebben opgedaan zullen dan worden toegepast. Ook als individu zullen de kinderen hiervan groeien, zowel als persoon als in hun Joodse en Zionistische identiteit.

Ook hebben we in dit machanee een hadracha seminar georganiseerd. Deze training houdt in dat de stafleden wordt geleerd hoe zij als jonge leiders de Joodse jeugd moeten leiden en onderwijzen.

Ook bieden we een aantal dagen een intensief seminar aan, om deze vrij nieuwe madrichiem en stafleden echt te leren hoe zij goede madrichiem worden. Ook willen wij ze de ideologie van Bne Akiwa leren vanuit het perspectief van hadracha. Zo worden de kwaliteiten van de madrichiem verbeterd, wat een positieve ervaring heeft op de kwaliteit van Bne Akiwa en de ervaringen die de kinderen opdoen tijdens de activiteiten die wij aanbieden.

Tijdens het hadracha seminar komen o.a. de volgende onderwerpen aan bod;

  •  Teambuilding
  •  Leiding geven aan een groep
  •  Het opzetten van een goede pe’oela (lezing)
  •  Illustratief onderwijzen
  •  Feedback geven